Verdensomspennende fusjoner og oppkjøp var all time high  på 1,2 milliarder USD for første kvartal 2018.

Den amerikanske skattereformen, sammen med den siste økonomiske veksten i Europa, har ført til at selskaper gjør strategiske grep. Denne trenden gir mange muligheter for alle bedriftseiere.

Vanligste begrunnelser for M&A’s er:

  • Synergieffekter

  • Diversifisering

  • Tydeligere business fokus

  • Vekst

  • Muligheter for økt markedsmakt mht prising av tilbudet

  • Redusere konkurransen

Nedenfor har vi beskrevet nærmere hva dette kan bety for deg som bedriftseier.

Hvorfor vurderer SMBeiere å fusjonere?

Små bedrifter kan ha stor nytte av å finne en partner  "oppstrøms". Dette innebærer at eieren av et mindre firma leter etter et større firma å fusjonere med. Det innfusjonerte selskapet får typisk en større slagkraft i markedet.  

Eierne av SMB kan dra stor nytte av M & A. Avhengigheten av eierne blir mindre. Og senior eiere kan trappe ned. Yngre krefter kan slippe til. Selskapet kan fortsetter å  eksistere eller integreres i et større selskap.

En annen grunn til at et firma kan ønske  å fusjonere “oppstrøms” er at det kan redusere de administrative oppgavene. Dette vil gi ledelsen mulighet til å fokusere på mer på verdiskapende arbeid. Eksempel på dette kan være  salg eller mer lystbetonte oppgaver som gir mer glede og mening.

Sammenslåing “oppstrøms” gir mindre selskaper større finansiell handlefrihet og stabilitet. Dette kan være et godt alternativ for de som ikke lenger ønsker å bære hele ansvaret alene. Og ikke minst, styrkes evnen til å overleve i et stadig mer krevende marked.  

Mange store selskaper har en utfordring med dagens innovasjonstakt. Mindre selskaper er ofte mer innovative og spesialiserte. Fordelen til store selskaper er at de har egen valuta gjennom oppgjør i aksjer og god tilgang til oppkjøpsfinansiering.  Det høye antallet mergers i første kvartal 2018 er også en refleksjon av at det er gode tider i kapitalmarkedene.

Den kanskje vanligste årsaken til at større selskaper vil fusjonere er vekst i et ønsket markedsområde. Det tar tid og være kostbart å bygge opp et selskap fra starten. Gjennom en fusjon oppnår kjøper å komme raskt inn i markedet. På denne måten utnyttes alle nåværende kontakter, kunder og ressurser til firmaet som fusjoneres inn. .

Bedriftsrådgivning i Norge

Strategiske trekk for en bedre fremtid

Flere og flere SMBeiere ser på fordelene med M & A. Det er en vinn-vinn for begge parter, noe som fører til muligheter som tidligere ikke eksisterte. .

I 2016 brukte kinesiske selskaper 227 milliarder dollar på oppkjøp av  utenlandske selskaper. Kina har også vært den mest aggressive oppkjøpsnasjonen av selskaper de siste 5 årene. Ofte tar disse prosessene lang tid og det fokuseres på andre elementer en det vi er vandt til i Europa.

Ovenfor diskuterte vi sammenslåing oppstrøms og fusjoner for vekst. La oss nå se på oppkjøp.

Denne strategiske trenden er ønsket velkommen av mange bedriftseiere som ikke lenger ønsker å eie og drive sin virksomhet. Det kan være mange grunner til dette som for eksempel alder, ønsket om å gjøre noe annet, ikke lenger være den eneste eieren av selskapet eller at eieren ønsker å ta  pengene fra bordet. Før du selger virksomheten din er det viktig å forberede et salg. Gjøres dette riktig kan du øke verdien betydelig. En smart måte å øke verdien på er “digitalisering” Du kan øke bedriftens verdi raskere enn tidligere ved å implementere standad digitale løsninger.

Et viktig spørsmål i denne sammenheng er å identifisere hva som driver bedriftens verdi, og hva dreper verdien.

Det er der vi kommer inn. Snakk med oss, og vi vil hjelpe deg med å øke selskapets verdi. Les mer om oss og hva vi kan bistå med her.https://www.OWNomics.com/om-oss/

Kari Bærvahr og Geir Samdal har lang erfaring innen hvordan øke bedriftens verdi. Vi har utviklet en 5-trinns metode  å hjelpe våre kunder.

Vi har gratis videoer og guider som kan hjelpe deg. Ring oss gjerne på + 47-9173-1089. OWNomics er den ledende forretningsrådgivningen i Oslo innen dette området for små og mellomstore bedrifter.  Vi vil gjerne høre fra deg!

play

​I tilfelle du ikke kan se denne videoen her, må du klikke på linken nedenfor for å vise 2018 M & A NÅR REKORD HØYT FØRSTE KVARTAL på min YouTube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=O6jDtv2eDTg&feature=youtu.be

Ring oss gjerne på 9173 1089